Tannklinikken Larsen & Bøe AS
 
 
Du er her:Forside-Tannhelseinfo-Reparere tenner-Tannluker

TANNLUKER - NÅR TENNER MANGLER - Stavanger

Dagens moderne materialer og behandlinger kan hjelpe de fleste til å få tilbake utseende og funksjon til tross for at tenner mangler.

Det finnes flere årsaker til tannluker. En tann kan ha gått tapt, kanskje i en ulykke. Det kan også dreie seg om en skade i benfestet som har ført til at tannlegen har vært tvunget til å fjerne tannen. En del mennesker har til og med aldri hatt den manglende tannen - man kan nemlig bli født uten et eller flere tannanlegg.

Bro, implantat eller protese?
Om pasienten ikke plages av mellomrommet og om risikoen for ubalanse er liten, behøver ikke tannluken å behandles. Det vanligste er imidlertid å behandle luken med en bro, et implantat, en protese eller tannregulering.

Bro
Broer lages individuellt for hver pasient og fremstilles på et tannteknisk laboratorium.

En bro er vanligvis avhengig av støttetenner på hver side av tannluken. Om disse tennene har store fyllinger eller skader fra før er en bro et meget bra alternativ ettersom tannlegen da ikke behøver å slipe bort så mye av den friske delen av tannen. Om tennene derimot ikke har fyllinger eller skader må tannlegen slipe bort mye av tannen for at broen skal passe.

Et annet alternativ kan være en såkalt etsebro som limes til baksiden av støttetennene. En etsebro krever lite sliping på støttetennene, men løsner dessverre lettere enn f.eks en vanlig bro. Av og til brukes etsebroer som en midlertidig løsning før man kan sette inn et implantat.

Implantat
Et implantat er nesten som en ny egen tann. Behandlingsmetoden kan brukes både til enkelttenner og til helt tannløse kjever. Operasjonen er smertefri og holdbarheten er vanligvis meget god.

Les mer om implantat >>

Protese
En protese er avtagbar og sitter vanlgivis fast med små klammere til støttetennene. I de aller fleste tilfellene kan den lages meget naturtro. Den sitter vanligvis bra selv om en del pasienter har problemer med å venne seg til at tennene ikke sitter helt fast.

Før store implantatbehandlinger brukes ofte en protese som en midlertidig løsning.

Les mer om proteser >>

Tannregulering
I de siste tiårenene har det blitt vanligere å regulere tenner også i voksen alder. Tannregulering er en avansert behandlingsmetode med store muligheter for gode resultater.Tennene forflyttes med små krefter over en lengre tidsperiode. Ofte kan man benytte clearaligners, dvs. usynlig tannregulering, men hvis avviket er stort vil behandlingen bli utført av en kjeveortoped.

Tannregulering kombineres mange ganger med annen type behandling f.eks en bro eller et implantat.

Les mer om tannregulering >>Tannluker - når tenner mangler - Stavanger - Sentrum

Copyright 2013 Tannklinikken Larsen & Bøe - Tlf: 51 53 13 00 - E-post: post@tannlegenelarsenogboe.no Nettsiden er utviklet av:A2N Digitalbyrå
 
 
Dine Logo